Geschiedenis Van der Wiel Optiek & Eye FashionJ.J. (Koos) van der Wiel werd in 1891 geboren in Duivendrecht als zoon van een timmerman. In 1902 verhuisde de familie naar Leiden waar hij direct na de lagere school ging werken als leerling opticien-instrumentmaker bij firma Van Deene in de Breestraat. Hij zou zich gedurende 34 jaar ontwikkelen tot een kundig vakman die kennis van zaken had. Het leven was destijds niet gemakkelijk, maar hij trouwde en kreeg een gezin met zes kinderen. 

1937: crisis. Dit leidde tot een plotseling ontslag en J.J. van der Wiel sr. stond op straat. Maar hij ging niet bij de pakken neerzitten en begon een winkeltje aan de Watersteeg. Alle zeilen moesten worden bijgezet. Er werd dan ook van alles verkocht; als er maar iets op te verdienen viel! Geholpen door zijn vrouw werd de zaak opgebouwd. Het bedrijf groeide gestaag en vijf jaar later besloot hij te verhuizen naar het pand op de Nieuwe Rijn. Onder het pand was een grote kelder waar de voorraden konden worden opgeslagen en boven de winkel ging het gezin wonen.

Intussen hielpen de oudste twee zoons, Bert en Koos jr., al volledig in de winkel. In de oorlog werd overal gezocht naar artikelen om de klanten te kunnen helpen. Dit kweekte een enorme goodwill bij de stadsbewoners. Aan eten voor zijn gezin was echter moeilijk te komen. Toen er op een dag een boer kwam om een bril, en zei dat hij niet kon lezen, was het antwoord gevat: 'maar ik kan niet eten'. De bril werd dus geruild voor een kaas. In 1947 was de eerste verbouwing een feit, waarna het bedrijf expandeerde en het fundament werd gelegd voor wat nu een stabiel en goedlopend bedrijf is. Het assortiment werd nog verder uitgebreid en bestond behalve uit brillen ook uit de meest uiteenlopende zaken: baro- en thermometers, medische artikelen zoals operatiehandschoenen en scalpels, allerlei soorten scharen en messen, bandages, steunkousen, laboratorium glaswerk, microscopen en verrekijkers, hoogtezonnen, (baby-)weegschalen en filmrolletjes.

In 1951 deed de derde zoon Cees zijn intrede in het bedrijf. Begin '53 werd het eerste filiaal geopend in Ede, waar de oudste zoon Bert de zaak na een moeizame start uitgebouwde tot een goed en rendabel onderdeel van het bedrijf. Twee maanden later werd in Leiden het onderste gedeelte van het naastgelegen pand op de Hooigracht 2 bij het bedrijf getrokken. Deze ruimte ging dienst doen als werkplaats, zodat de winkel kon worden vergroot. Later zou het bovengedeelte van dit pand als kantoor fungeren. In 1961 werd begonnen met een ingrijpende verbouwing. De gehele winkelpui werd vervangen en de vloer werd ongeveer een meter omlaag gebracht zodat de klanten niet meer eerst het trapje op moesten om in de winkel te komen. Op 21 maart 1962 kon het lint worden doorgeknipt.

De heer J.J. van der Wiel sr. trok zich van lieverlee terug uit het bedrijf maar bleef zijn hele verdere leven - hij zou 99 jaar worden - geïnteresseerd in het bedrijf. In oktober 1968 werd het filiaal in Ede zelfstandig.

Ontstaan Bril 58 / Luyckx Optiek / Eye Fashion


De leiding van het bedrijf berustte nu bij de overgebleven twee broers: J.J. van der Wiel jr. en C.B. van der Wiel, voor het personeel 'Heer Koos' en 'Heer Cees'. Het afsplitsen van het filiaal in Ede was de opmars naar de volgende stap. In 1969 opende het filiaal Bril 58 op de Haarlemmerstraat 58 in Leiden haar deuren. De opzet was een goedkope bril in diverse prijsklassen. Zo waren er rekken met brillen tot f. 25,-, van f. 25,- tot f. 35,- en dan steeds f. 10,- méér. Het bleek een groot succes. Hierdoor aangemoedigd werd in 1972 een winkel in Wassenaar geopend onder de naam Bril 7 en ook deze winkel liep als een trein. In 1975 kwamen er twee filialen bij, één in Katwijk en één in Sassenheim. Er werd teruggevallen op de oorspronkelijke naam Bril 58, omdat veel klanten uit Katwijk en Sassenheim deze al kenden.

In 1973 was een gedeelte van de bovenwoning als kantoor in gebruik genomen als financiële afdeling. In 1976 werd de firma omgezet in een Besloten Vennootschap waarvan de aandelen in bezit kwamen van de twee broers. Als gevolg van de snelle ontwikkeling ontstond economisch gezien de behoefte om het slijpen van de glazen en het monteren daarvan centraal te laten plaatsvinden. In 1977 werd een pand aan de Koningstraat 5 in Leiden aangekocht en als centrale werkplaats ingericht; dagelijks werden de brillen van en naar de filialen gebracht.

In 1977 deed Rob, zoon van Heer Koos, zijn intrede in het bedrijf. Al vlug werd hij filiaalhouder in Heemstede waar Bril 58 in 1978 het daglicht aanschouwde. In 1983 en 1984 openden Vlaardingen en Voorschoten hun deuren. Drie jaar later doet Edo als zoon van Heer Cees zijn intrede in het bedrijf. Hij helpt met het opbouwen van de net nieuw geopende winkel in Hillegom. Het is hetzelfde jaar als dat Van der Wiel het 50-jarig jubileum uitgebreid viert en in Sassenheim opent in 1988 een tweede Van der Wiel optiek. Heer Koos doet in dit decennium een stapje terug en gaat eind tachtiger jaren van zijn pensioen genieten. In 1994 overlijdt hij op 67-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

In 1992 krijgt het filiaal in Wassenaar een facelift en een jaar later opent Bril 58 een winkel in Noordwijk Binnen. In 1994 kwamen er in één klap drie winkels bij. De zaken van de heer Luyckx werden overgenomen, maar bleven dezelfde naam houden: Luyckx Optiek. Ze zijn gevestigd in Oegstgeest, Rijnsburg en Noordwijk. De centrale werkplaats wordt verplaatst naar Oegstgeest. Het laatste wapenfeit is de aankoop van City Line Optiek in Hoofddorp. In 1997 defungeert Heer Cees en wordt Rob directeur. Er worden in dat jaar speciaal voor het 60-jarig lustrum voor Van der Wiel weerinstrumenten gemaakt met Leidse voorstellingen; de Leidse contrabarometer, thermometer en sympiesometer en het Leidse stormglas.

Gedurende de daarop volgende jaren worden de winkels gerestyled en de onrendabele filialen afgestoten. De filialen te Hillegom en Katwijk verhuizen naar een groter pand. Dit alles neemt niet weg dat het bedrijf in 2004 in problemen komt. Hulp wordt ingeroepen om een reorganisatie te laten plaatsvinden. Dit leidt onder andere tot sluiting van de centrale werkplaats. Alle filialen krijgen één naam: Eye Fashion; alleen de hoofdvestiging blijft Van der Wiel Optiek heten. Uiteindelijk blijkt het tij te keren en kan er worden doorgegaan met interieurvernieuwingen bij o.a. Van der Wiel Optiek, Eye Fashion Oegstgeest en Eye Fashion Noordwijk.

Ook de zus van Rob van der Wiel werkt in het bedrijf. Op kantoor in Leiden verzorgt Lilian de administratie. In 2007 komt Sabine, dochter van Rob en achterkleindochter van J.J. van der Wiel, in het bedrijf om de marketing te verzorgen. In 2010 wordt ook Edo directeur. Een nieuw fenomeen doet zijn intrede; de webshop. Sabine stort zich daar volledig op en het gevolg is een mooie website met een online webwinkel voor zowel Eye Fashion als Van der Wiel Optiek.

 

Familie Van der Wiel