Lees & Computer

Werk je dagelijks langdurig met een beeldscherm en heb je regelmatig last van branderige of vermoeide ogen? Een speciale computerbril of de juiste contactlenzen kunnen verlichting brengen. Er wordt tegenwoordig langdurig en frequent gebruik gemaakt van computers, mobiele telefoons, navigatie-systemen en laptops. Het komt steeds vaker voor dat we langer dan een paar uur achter elkaar naar een beeldscherm kijken. Daardoor hebben we andere verwachtingen van de prestaties van onze ogen en brillenglazen. 

Door de gespannen manier van kijken en het overmatig inspannen kunnen klachten als een vermoeid drukkend gevoel, concentratieverlies en hoofdpijn ontstaan. Veel mensen die langdurig beeldschermwerk hebben gedaan, hebben daarna moeite met scherp zien op grotere afstanden. De ogen hebben te lang in een verkrampte situatie gefunctioneerd. Een computerbril kan hiervoor een oplossing zijn.

Jonge brildragers

Het langdurig focussen op korte afstand kan vermoeide, jeukende of branderige ogen veroorzaken. Sommigen ervaren ook overgevoeligheid voor licht of hoofdpijn. Voor brildragende twintigers en dertigers, die voor hun studie of werk veel naar een beeldscherm kijken, is een speciaal brillenglas ontwikkeld. Met deze vernieuwde brillenglazen heb je op alle afstanden goed beeld en wordt de inspanning van jouw ogen ondersteund wanneer je naar een beeldscherm kijkt.

Eyezen & Preventia coating

Van smartphone, tablet, computer tot televisie; met Varilux Eyezen heb jij de beschikking over brillenglazen die perfect aansluiten bij jouw gebruik en kijkgebieden. Varilux Eyezen vermindert oogklachten, verbetert de leesbaarheid van kleine tekens en verzekert een natuurlijke houding bij het gebruik van je smartphone. De combinatie met de Crizal Preventia coating zorgt daarnaast voor verminderde schitteringen, meer contrast en helpt bij het voorkomen van het vroegtijdig ouder worden van jouw ogen. Ook niet-brildragers hebben baat bij een beeldschermbril tegen schadelijk licht.

Bureauglazen voor 40+

Vanaf ongeveer de leeftijd van veertig jaar heb je een andere correctie nodig voor nabij zicht (bijvoorbeeld een boek lezen) en voor ver zicht (bijvoorbeeld verkeersborden lezen). Je kan ervoor kiezen om een standaard leesbril voor nabij aan te laten meten. Dan heb je scherp zicht op ongeveer 35 tot 40 cm afstand. Het bureauglas biedt je een veel groter en praktischer kijkbereik dan het glas in een standaard leesbril. Bij beeldschermwerk heb je een scherp zicht over het gehele werkgebied. Je kunt moeiteloos afwisselend kijken van beeldscherm naar document en toetsenbord. Bovendien worden jouw natuurlijke hoofd- en lichaamshouding gerespecteerd.

Multifocale Computerglazen

Met standaard multifocale glazen heb je scherp zicht op alle afstanden. Als je veelvuldig en langdurig op een computerscherm kijkt zijn standaard multifocale glazen ergonomisch gezien minder geschikt, omdat het deel van de glazen waarmee je op het beeldscherm kunt kijken relatief klein is en laag in het brillenglas zit. Hierdoor is het noodzakelijk dat je jouw hoofd achterover kantelt om scherp te kunnen zien op het beeldscherm. In veel gevallen leidt dit tot nekklachten en vermoeidheid. Het multifocale computerglas is zo aangepast dat je scherp zicht hebt op de gehele omgeving, terwijl jouw natuurlijke lichaamshouding gerespecteerd blijft bij kijken naar het beeldscherm en het toetsenbord. Daardoor zal je minder nek- en rugklachten hebben.

Contactlenzen

Veel mensen ervaren tijdens hun werk verminderd comfort van hun contactlenzen. Door het langdurig naar een beeldscherm kijken en het werken in een ruimte met airconditioning worden jouw ogen droger. Uit onderzoek is gebleken dat je minder knippert als je naar een beeldscherm kijkt. Hierdoor kun je branderige en geïrriteerde ogen krijgen. Soms hebben contactlensdragers in de loop van de dag vermoeide ogen en wazig zicht. Deze klachten kunnen verminderen door over te stappen op contactlenzen gemaakt van een ander materiaal (siliconen hydrogel). Ook door het gebruiken van een goede bijpassende contactlensvloeistof kan het comfort en de bevochtiging van jouw contactlenzen sterk verbeteren.

Nachtlenzen zijn een bijzonder type contactlenzen die je alleen draagt terwijl je slaapt. Overdag zie je scherp zonder lenzen. Je hebt tijdens jouw werkzaamheden veel minder last van droge en gevoelige ogen. Je kan een afspraak maken met één van onze contactlensspecialisten voor een uitgebreid oogonderzoek en een deskundig advies.


Zorgverzekering

Met een aanvullende ziektekostenverzekering kun je jouw computerbril of contactlenzen meestal bij je zorgverzekeraar declareren. De hoogte van de vergoeding hangt af van je verzekering.

ARBO-wet

De ARBO-wet heeft geregeld dat jij, als je met een computer werkt en de klachten herkenbaar zijn, recht hebt op een oogonderzoek en in veel gevallen zelfs op een computerbril of werkbril. Je kan dit overleggen met je werkgever.

Tot slot

De genoemde producten zijn maatwerk producten, die jouw klachten als gevolg van visuele vermoeidheid bij beelschermwerk kunnen verminderen. Er worden voortdurend nieuwe producten ontwikkeld, die betere aansluiten bij de ideeën en wensen van deze tijd.

Bent u benieuwd naar onze kijk op jouw beeldschermwerk? Kom gerust langs voor een oogmeting bij één van onze winkels.